REA! Just nu 50% på allt som vi har i lager. Rabatten dras av i kassan. (begränsat antal)

Vad är hälsporre

ortopediska_halsporreHälsporre uppstår oftast på grund av överbelastning av fästet till plantarfascian. Plantarfascian är den vävnad som går ifrån hälbenet, löper fram under foten för att sedan fästa på tåbenen.

Överbelastning kan uppstå av många olika anledningar men vanligast är att det uppstår över längre tid, till exempel om man går eller springer, för individen, onormalt långt, går i skor med dålig kvalité eller går och står längre perioder på hårt underlag.

Symtom vid hälsporre är smärta, som kan vara stark, under hälen, och vid belastning, på insidan av hälen. Smärtan kan även kännas i bakre delen av hälen samt i hålfoten.

Vissa kan ha så ont av sin hälsporre att det inte ens går att belasta foten medan andra endast känner av besvären vid belastning. Ofta brukare det kännas bättre om man använder mjuka skor och avlastande sulor.

Hälsporrestrumpa kan för vissa vara en lösning. För just på morgonen då man tar det första steget brukar det göra extra ont (då kan det vara skönt att ha en kompressionsstrumpa mot hälsporre på).

 

Alla kan drabbas av hälsporre, oavsett ålder, men man kan se att personer över 40 år drabbas oftare.

Det är lämpligt att bli undersökt av en läkare eller ortopedmedicinsk sjukgymnast som kan ställa rätt diagnos, samt behandla och informera om egenvård.

Hälsporre läker oftast ut av sig själv men det kan ta tid, ibland upp till 1-1,5 år. Det är viktigt att undvika belastning som provocerar skadan.

Hälsporre kan undvikas och förebyggas genom:

  • Att värma upp ordentligt före träning.
  • Att undvika att gå och springa på underlag som är hårt.
  • Att använda skor av god kvalité som ger stöd åt hålfoten och byta dem med jämna mellanrum.
  • Att gå ner i vikt om du är överviktig.
  • Att öka din träning i lagom takt, inte för snabbt.
  • Att använda en strumpa för hälsporre för att stödja foten och ge kompression om det är skönt och underlättar.

Läs mer om hälsporre: